Bortúra Uncategorized

Borkóstolás Loulé-ban

Egy októberi napon sikerült az egyik borászatnál látogatást tennem Algarve-ban.

Quinta da Tôr – Borkóstolás Algarve-ban

Sarah, a túravezetőm, kiváló angol nyelvtudással kalauzolt végig a borászaton, részletesen bemutatva a szőlő útját a fürtöktől egészen a hordókig. Majd a túra végén még 4 különleges bort is kóstolhattam.

A Quinta da Tôr borászat Loulé kerületben, egy Tôr nevű festői falu szélén található, a maga egyszerűségében és természetességében. A terület a XVI. századtól egészen 2011-ig egy család tulajdonába tartozott, amikor is az új tulajdonos megalapította és felépítette rajta a jelenleg is üzemelő borászatot. És alig egy éve, hogy megnyitották kapuikat a látogatók előtt is.

 

A Quinta mindössze 47 hektáron terül el, ahol hétféle szőlőfajtát termesztenek: Touriga Nacional, Syrah, Carbernet Sauvignon, Aragonez, Siria, Arinto és Chardonnay.

A szőlőt kézzel szüretelik, majd az üzemben található bogyózó gépbe kerül, melyben a szőlőszemek megroppannak és kiszabadul az igen fontos szőlőlé.

Ezután a szőlő mustját a bogyóhéjakkal együtt átszivattyúzzák a nyitott erjesztő tartályba. Ezt rendszeresen csömöszölik, vagyis alámerítik, a levegőben lévő élesztőgombák pedig lassan beindítják az alkoholos erjedést. Létrejön az ún. törkölyalap.

Majd ezt a törkölyalapot helyezik át a rozsdamentes acéltartályokba érlelni.

 

A Reserva, valamint a díjnyertes Algibre elnevezésű boraik amerikai, illetve francia tölgyfahordókban érlelődnek 16-17 hónapig.

Évente kb. 100.000 palack bort készítenek. Első borukkal 2013-ban jöttek ki, majd a következő évben megszületett az azóta is legsikeresebb és legkeresettebb boruk, a Quinta da Tôr – Syrah. A 17%-os alkoholtartalmú bort másfél hónap alatt elkapkodták a borkedvelők.

2017-ben pedig az Algarve borok versenyén ezüstérmet nyertek a 2014-es évjáratú Quinta da Tôr – Algibre elnevezésű borukkal.


Kóstolt borok:

 

  • Quinta da Tôr – White

Szőlőfajták: Arinto és Siria

Alkoholtartalom: 12%

Évjárat: 2017

Sárgás szín, zöldes árnyalattal. Őszibarackos, körtés aroma, friss utóérzettel a szájban. Alacsony cukortartalom, erősebb savasság, a régióban szokatlanul esősebb nyár miatt.

 

  • Quinta da Tôr – Rosé

Szőlőfajták: Touriga Nacional, Syrah, Aragonez

Alkoholtartalom: 12,5%

Évjárat: 2015

Lazacos színű bor. Intenzív aromák mentával és egressel, gyümölcsös utóízzel, enyhén csokoládés jegyekkel. Kiegyensúlyozott frissesség jellemzi.

 

  • Quinta da Tôr – Syrah

Szőlőfajta: Syrah

Alkoholtartalom: 17%

Évjárat: 2016

A borászat zászlós bora. A nagy melegben tovább hagyják érni a szőlőt a fürtökön, így a gyümölcs vizet veszít és nő a cukortartalma, amitől magasabb lesz az alkoholtartalom. Intenzív rubin vörös színű bor, aromájában piros bogyós gyümölcsökkel és fűszeres, borsos jegyekkel. Testes bor, erős karakterrel.

 

  • Quinta da Tôr – Reserva

Szőlőfajták: Syrah, Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon

Alkoholtartalom: 14,5%

Évjárat: 2015

Sötét rubin vörös szín, intenzív aromák erdei gyümölcsökkel és fűszerekkel. Hordóban érlelt, kellemes, bársonyos textúrájú bor.


A gyönyörű vidéki környezet különösen emlékezetessé tette a borkóstolást.

Algarve a borkészítés területén (is) megállíthatatlanul tör előre, új borászatok alakulnak. Egy olyan borrégiót és borászatot ismerhettem meg, melyet érdemes meglátogatni.

 


Ha szeretnél velem egy felejthetetlen bortúrán résztvenni és megismerni Portugália déli részét, kattints ide és válassz a túráim közül.


 

No Comments Found

Leave a Reply