Kisokos Régiók Uncategorized

Algarve – Portugália feltörekvő borvidéke

Algarve a kontinentális Portugália legdélibb régiója. Kivételes éghajlatának, talajának és déli fekvésének köszönhetően kiváló hely szőlőtermesztésre.

Portugália megérdemelten az egyik legkeresettebb turista célpont a világon. Az ország természetes szépsége, gasztronómiája és barátságos lakosai egyre inkább vonzzák a turistákat. Az utóbbi években pedig már a bortúrái is egyre keresettebbek.

 

Éghajlata speciális, mivel délről és nyugatról az Atlanti-óceán határolja, északról pedig az Alentejo régióval határos hegyvidék védi a hideg északi szelektől. Bár az oda látogató turisták számára tökéletes ez a klíma, a szőlő érését ezek az éghajlati viszonyok felgyorsítják. A sok napsütés, a meleg levegő és a tengeri szellő biztosítja a termőképes hozamot, magasabb cukortartalommal. Ezért Algarve borai hagyományosan magas alkoholtartalmúak és hiányzik belőlük a frissítő savasság.

Algarve-ban a talaj is nagyon változatos, megtalálható a mészkőben gazdag agyag, valamint a homok, sőt, a szerencsésebb elhelyezkedésű borászatoknál még az ásványi anyagokban gazdag pala is, amely kiválóan elnyeli a hőt.

A bor és a szőlő már évszázadok óta jelen van Algarve-ban, és bár már 1980 óta jegyzik, mint borrégiót, mégis csak az utóbbi években kezdett befutni a köztudatba.  A XIX. században egyike volt azon kevés európai régióknak, amelyek ellenálltak a filoxéra okozta pusztításnak, mivel a szőlőt homokos talajon ültették, a tenger közelében.

A szájhagyomány szerint, akkor kezdtek a régióra igazán felfigyelni, amikor Cliff Richard brit popénekes megalapította itt a borászatát.

A régió borait jórészt a kisszámú szövetkezetek állítják elő, de az utóbbi években egyre több független termelő is megjelent. A régió négy DOC területtel rendelkezik: Lagos, Portimão, Lagoa és Tavira. A termelt borok többségét Algarve Regionális Bor néven értékesítik.

 

Algarve-ban is megtalálhatóak a legfőbb portugál szőlőfajták: a vörösek közül a Castelão, Aragonez, Trincadeira, Touriga-Nacional és Negra Mole, a fehérek közül pedig az Arinto, Fernão-Pires, Malvasia-Fina és Síria.

A nemzetközi fajtákból a Chardonnay, a Cabernet-Sauvignon, a Merlot és a Syrah a leginkább elterjedtek. A Syrah egyike volt az újratelepített szőlőfajtáknak, és mivel egész jól tűri a régió éghajlatát, széles körben ültették a termelők.

Bár Algarve-ban egyelőre nem találunk hatalmas borászatokat és borospincéket, mint például Douro-ban, mégis az összes borászat a legfejlettebb technológiai megoldásokkal készíti a borát.


 

No Comments Found

Leave a Reply