Kisokos Szőlőfajták Uncategorized

A Negra Mole szőlőfajta

A Negra Mole-t Portugália második, legrégebbi szőlőfajtájának tekintik, közvetlenül a Sercial után. Az ország déli régiójában, Algarve-n őshonos szőlő, amely önmagában is egyedivé teszi. Emellett egy bőven termő szőlőfajta.

A Negra Mole az elmúlt évtizedekben fokozatosan veszített jelentőségéből. Nem csak a jelenleg is legnépszerűbb portugál szőlőfajták – mint például a Touriga Nacional, hanem más nemzetközi fajták, pl. a Syrah vagy a Cabernet Sauvignon miatt is. A nemzetközi szőlőfajták elterjedése Algarve-ban azzal magyarázható, hogy ez az a régió, ahol 2010-től folyamatosan nő a bortermelők száma, melyek jelentős részét külföldiek képviselik. Ők új szőlőültetvényeket hoztak létre és a választásuk természetesen azon szőlőfajtákra esett, amelyeket a saját hazájukban is ismertek, vagy amelyek nemzetközileg népszerűek.

Így a Negra Mole szőlők már szinte csak az 1950-es évekből származó ültetvényeken találhatóak. Az 1860-as évek filoxérajárványa után a helyi termelők sokáig tanakodtak, mi legyen a fő szőlő ebben a régióban. Végül a Negra Mole szőlőfajtára esett a választásuk, bár nem igazán a gyümölcs jó minősége, inkább a nagy hozama és a betegségekkel szembeni ellenálló képessége miatt.

Sokakban még ma is zavaros az Algarve-i Negra Mole és a madeirai Tinta Negra szőlőfajták közötti kapcsolat. A Tinta Negra a madeirai borok előállításának alapanyaga, a szigeten a legnagyobb mennyiségben ültetett szőlő, a jelenlegi ültetvények több mint 60%-án megtalálható. De valóban sok hasonlóságot mutat az Algarve-i névrokonával.

 

Kép: Vida Rural

 

A Negra Mole név jelentése szó szerint “fekete lágy”, és a név egyesek szerint valószínűleg abból ered, hogy a fajta a fekete Grenache és a lágy Pinot Noir kereszteződése. Más források szerint viszont neve a puha gyümölcsére utal.

A szőlő Algarve régió több száz hektárnyi termőföldjein évekig elfeledve várta, hogy újra felfedezzék, és még napjainkban sem nagy az érdeklődés iránta szerte a világon.

Termése nagy változatosságot mutat mind a termelésben, mind színintenzitásban.

 

Kép: Vida Rural

 Erőteljes, produktív növekedésű, robusztus, sötét színű, vékony héjú gyümölcs, amely jól tűri a szárazságot. A vékony héja miatt leginkább manuális betakarítást igényel.

Könnyű, sokoldalú bor, nincs szüksége hosszú érlelésre. A hordós érlelés viszont még több struktúrát ad a borhoz.

Bora világos rubin színű, kellemes aromájú ital, alkoholban gazdag, kevés savtartalommal és csekély tanninokkal, telve piros gyümölcsökkel, mint szamóca, ribizli, cseresznye, szilva.

Lenyűgöző eleganciájú bor, friss aromákkal, pici ásványossággal.

 

Nagyszerűen illik a helyi, regionális ételekhez, mint fehér húsok, grillezett hal, lazac vagy szardínia.

Számos olyan régiót ismerünk világszerte, amely egyedi szőlőfajtával rendelkezik, vagy a gyümölcs egyedi vonásokat mutat abban a régióban. Ilyen szőlő a Negra Mole is, így minden adott, hogy a jövőben az Algarve-i borrégió szimbólumává váljon.

Forrás:
Club Vinhos Portugueses
Vida Rural
Vinhos do Algarve
Wine Searcher


 

 

No Comments Found

Leave a Reply