Uncategorized

Ginjinha – egy pohárnyi Lisszabon

Ma hadd mutassak be neked egy tipikus lisszaboni alkoholos italt, a portugál meggylikőrt.

Ez a blog kimondottan a portugál borok bemutatására születetett, de most hadd tegyek egy kis kitérőt.

Az ital, amit most szeretnék bemutatni, egy portugál meggylikőr, ami kihagyhatatlan, ha Lisszabonban járunk.

A neve Ginjinha, vagy röviden Ginja. A likőrt a 17. században kezdték készíteni.

Fő alkotóeleme a Morello meggy, melyet általában júniusban szüretelnek, majd vizet és cukrot adnak hozzá és 5 hónapig erősített borban, brandy-ben állni hagyják/áztatják. Ennek eredményeként születik meg a Ginjinha, egy édes cseresznye likőr, amely Lisszabon jellegzetes itala. A portugálok különösen kedvelik, úgy tartják, hogy számos kisebb betegség és nyavalya gyógyítója.

Az első Ginja bárt 1840-ben nyitotta meg Lisszabonban egy Espinheira nevű galíciai, ez lett a Ginjinha Espinheira bár, amely ma is ugyanott található, a Rossio tér közelében. Napjainkban is hasonló népszerűségnek örvend, és nem csak a helyiek, de turisták is tömegével látogatják, mivel ez a finom édes likőr nem is drága, mindössze 1,20 Euróért kapunk egy pohárnyi kóstolót. Az italt kis műanyag pohárban adják és kétféleképpen lehet kérni, a likőrben áztatott meggyel vagy anélkül. Mondanom sem kell, érdemes kipróbálni gyümölccsel is!

Ebben az icipici bárban maximum 3-4 fő számára van hely. Ezen kívül csak egy pult áll és a falakon, üvegekkel teli polcokon áll az édes nedű. Akár üvegben is megvásárolhatjuk, ha szeretnénk emlékbe vagy ajándékba magunkkal hozni. Az egyik legjobb lisszaboni szuvenír!

Majd miután megkaptuk a poharunkat, a bár előtti téren rögtön meg is kóstolhatjuk. Senki nem fog furcsán nézni ránk, mert a tér reggeltől estig tele van helyiekkel és turistákkal, akik mind csak azért vándorolnak el oda, hogy élvezhessék ezen édes likőr mennyei ízét.

Azóta természetesen több Ginjinha bár is nyílt még Lisszabonban és környékén, sőt, egyik-másik bártulajdonos megpróbálta még divatosabbá tenni az italt, így különféle koktélok alapanyagaként is felhasználják.

A bárokban hagyományosan kis üveg vagy műanyag poharakban szolgálják fel a Ginja-t, de már egyre elterjedtebbé vált, főleg cukrászdákban, hogy kis csokoládé pohárból kóstolhatjuk. Miután természetesen a pohárka is elfogyasztható. Dupla élvezet!

Én pl. nagy Pastel de nata rajongó vagyok (aki még nem ismeri, annak elárulom, hogy ez Portugália egyik leghíresebb süteménye, egy leveles tésztából készült kosárka tejszínes-vaníliás krémmel töltve), a kedvenc lisszaboni cukrászdámban 2,5 Euróért kapunk egy Pastel de nata-t és mellé egy kis csokoládé pohárkában Ginját.

Mindenkinek ajánlom, hogy ne hagyja ki és kóstolja meg ezt a különleges meggylikőrt. A bár környékén a Rossio tér és a történelmi St. Dominic templom is igazi turistalátványosság.

…és ahogy a portugálok mondanák: Saúde (Egészségünkre)!


 

No Comments Found

Leave a Reply