Uncategorized

Mi készítjük a világ legjobb borát, de ez titok

„Mi készítjük a világ legjobb borát, de ez titok – ezt csak mi tudjuk és még néhány szerencsés ember szerte a világon” – ezt mutatják a statisztikák a portugál bortermelésről.

Az Eurostat adatai szerint, 2021-ben 17,6 milliárd liter bort termeltek az EU-ban.

A legjobb producerek:

 • Spanyolország (a teljes EU-termelés 29%-a)
 • Olaszország (28%)
 • Franciaország (20%)
 • Németország (7%)
 • Portugália (4%)
 • Magyarország (2%)

Eurostat image

Ha egy kicsit nézelődünk a Google-ben, láthatjuk, hogy szinte minden évben valamelyik portugál bor elnyer egyfajta, a világ legjobb borának járó díjat, legalábbis a portugál szaksajtó értékelése szerint. De ha más országok szakmai rangsorait, értékeléseit vagy versenyeit nézzük, akkor is ott szerepelnek a világ legjobb borai között.

Ezek a besorolások segítenek a fogyasztóknak eligazodni egy bonyolult, szabályokkal teli világban. De azt vajon tudjuk-e, hogyan vásárolhatunk kínai, orosz vagy román bort? Közvetlenül Portugália után ugyanis ők voltak a legnagyobb bortermelők 2021-ben, de nehéz őket megvásárolni, mert nem is ismerjük a régiókat, a szőlőfajtákat, a termelőket. De ez nem jelenti azt, hogy valójában ne lennének nagyszerű boraik.

Ha azt hallják: „a világ legjobb bora portugál”, az boldoggá teszi a luzitánokat. Ezután viszont egy másik, kevésbé kellemes mondat következik: „de olyan nehéz külföldön portugál bort találni”.

És itt lesz bonyolult a helyzet: Portugália készíti a világ legjobb borát, de ez titok.

A valóság viszont kissé eltér a fogyasztói felfogástól. Nézzük a számokat:

 • 2021-ben Portugália volt a 9. legnagyobb bortermelő ország.
 • Összfogyasztás tekintetében a 11. helyen szerepelt.
 • Az egy főre jutó fogyasztásban viszont az 1. helyen végzett.
 • Ugyanakkor Portugália a 10. legtöbb bort exportáló ország.

És ha még jobban elmélyülünk a számokban, a világ különböző részein működő nagy online borkereskedők elemzéseiből a következőket láthatjuk:

 • Az USA-ban Portugália a borkínálat körülbelül 1,8%-át képviseli, 294 borral.
 • Az Egyesült Királyságban az összes kínálat mintegy 2,6%-át, 39 borral.
 • Brazíliában pedig a kínálat 13%-át töltik ki a portugálok, 87 borral.

És ez csak egy kis minta a Wine-Searcher platformon regisztrált online borboltoktól.

Természetesen ezek a számok a világ piacát tekintve kicsinek tűnnek, különösen olyan országokhoz képest, mint Franciaország, Olaszország, vagy Spanyolország.

De tény, hogy az export tekintetében Portugália 2010 óta folyamatosan és jelentősen növekszik, különösen az eredetmegjelöléssel és a földrajzi jelzéssel tanúsított csendes borok terén.

 

Az átlagárakat tekintve Portugáliában 2010-ben 2,44 EUR volt az átlag, 2022 első felében pedig 2,89 EUR/liter.

Ezek szerint a portugál borok túl olcsók, és Portugália nem tudja, hogyan értékelje magát?

Ez határozottan nem igaz! Valójában Portugáliában volt az ötödik legmagasabb átlagár a világ 11 legnagyobb exportáló országa közül, nagyon közel a világátlaghoz, amely 2020-ban 2,80 EUR/liter volt.

Végül is, mit tehet még a portugál borágazat, hogy javuljon?

 • Kezdhetnék a hazai és nemzetközi gyártók sikertörténeteinek elemzésével.
 • Emellett kövessék figyelemmel a kisebb volumenű gyártókat, akiknek sikerült sok országban megjelenniük, hozzáadott értékkel és ismertséggel a szaksajtóban. Mit csinálnak jól? Milyen az online és offline kommunikációjuk? Hol vannak jelen? Hogyan működnek a kereskedelmi csapataik? (Vannak nemzeti gyártók kereskedelmi csapatokkal, akik egész nap kifejezetten egy márkán dolgoznak.)
 • Forduljanak olyan piacok felé, ahol magasabb a literenkénti érték, és ahol ez az érték egységes, például az Egyesült Államokban, Kanadában, Dániában, Japánban és Dél-Koreában.
 • Valamint olyan piacok felkutatása, amelyek jelenleg még kialakulóban vannak, de a lakosság tömege vonzó lehet és a jövőben is vonzó lesz, mint például Nigéria, Elefántcsontpart, Ghána, és természetesen India, ahol idén októberben megrendezésre került a Pro Wein, ami határozottan a potenciál jele.

De, ami Portugáliában a legnehezebb (a különböző borszövetségek erőfeszítései és jó munkája ellenére is), az az együttműködés, a közös stratégiák kidolgozása a turizmus, a gasztronómia és a bor dinamikájával. A borturizmusra tett fogadás viszont nyerőnek bizonyul, melyet meg kell erősíteni és integrálni kell nem csak regionális, de nemzeti szinten is.

Végül pedig, Portugáliának fel kell készülnie az évente az országba érkező több mint 20 millió turista fogadására, hogy a gasztronómia és a bor legjobbjaival ajándékozza meg őket. Nem hagyhatják ki azt a lehetőséget, hogy évente több mint 20 millió, újabb és újabb portugál „bornagykövetet” szerezzenek.

 

Egyszóval, van mit dolgozni az ágazat növekedésén.

Portugália nem a világ legjobbja, de nincs nagyon távol tőle. A bortermelők pedig teszik a dolgukat és folyamatosan, jelentősen fejlődnek.


Forrás: Rodrigo Quina

No Comments Found

Leave a Reply